Vo firmách na Zemplíne sa zatiaľ hromadne neprepúšťa

11.11.2008 Humenné

Humenné /Zemplín 11. novembra (TASR) - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny v zemplínskych sídlach Humenné, Vranov nad Topľou, Michalovce a Trebišov dosiaľ nezaevidovali žiadne hromadné prepúšťania súvisiace so ...
Riaditelia spomínaných inštitúcií dnes TASR potvrdili, že situácia v regióne je zatiaľ pokojná. Niektoré podniky prepustili zopár ľudí, ktorým skončil pracovný pomer na dohodu, počet prepustených však nepresiahol 20, takže nešlo o hromadné prepúšťania.
O situáciu v podnikoch sa zaujímajú nielen riaditelia spomínaných úradov, ale aj predstavitelia mesta. \"Bližšie podrobnosti, ako sa budú správať podniky, či dôjde k prepúšťaniu alebo nedôjde, zatiaľ takého informácie mesto nemá. Ale uvedomuje si, že súčasná doba kladie obrovské nároky, ako sa vyrovnať v jednotlivých podnikoch a organizáciách s touto finančnou a hospodárskou krízou. Boli by sme veľmi neradi, kedy to postihlo najmä našu priemyselnú zónu, pretože, ak by sa tak stalo, myslím si, že by sa zatriaslo celým mestom Humenné, \" uviedol dnes pre TASR jeho primátor Vladimír Kostilník.
Podľa riaditeľa humenského úradu práce Jána Finka situácia v podnikoch podľa doterajších zistení nie je najlepšia. Podľa kuloárnych rečí môžu nastať isté problémy, avšak do dnešného dňa nezaevidovali oznámenia o hromadných prepúšťaniach. Podobná situácia je aj v ďalších uvedených okresných sídlach.
Zemplínske firmy, ktoré sa zaoberajú výrobou komponentov do automobilov, zatiaľ neplánujú prepúšťanie zamestnancov. Sninský Jas Elmont, s. r. o. , ktorý vyrába kabeláže do automobilov značky Jaguar pre japonskú firmu YAZAKI, zaznamenal pokles počtu objednávok. Vedenie verí, že do konca roka straty v objednávkach vykryjú, a očakáva, že začiatkom nového roka sa situácia zmení a výroba sa dostane naspäť do starých čísel.
Humenská firma Nexis Fibers, a. s. , je výrobcom polyamidových vlákien pre výrobu airbagov, pneumatík, lán a sietí. Momentálne nepociťuje žiadne mimoriadne vplyvy, jej vedenie však situáciu nepodceňuje.
Trebišovská spoločnosť Elektroconnect, s. r. o. , vyrábajúca káblové zväzky do luxusných automobilov, však nebude prijímať nových ľudí aj keď zhruba pred dvoma mesiacmi avizovala, že v rámci nových projektov chce prijať 100 zamestnancov.
Prepúšťanie zatiaľ neplánuje najväčší zamestnávateľ v zemplínskom regióne Yazaki Wiring Technologies Slovakia, s. r. o. , ktorý v Michalovciach vyrába káblové zväzky do automobilov. Firma je ešte vo fáze prijímania nových ľudí. V súčasnosti zamestnáva 1800 pracovníkov, z ktorých priamo vo výrobe pracuje 1250. Ich počet by sa mal s rozbiehajúcim sa projektom zvýšiť do dvoch rokov na 2000. Spoločnosť má dokonca problémy získať nových ľudí. Od začiatku októbra ponúka každému zamestnancovi firmy náborový príspevok, ak získa nového pracovníka. Yazaki v súčasnosti vyrába káblové zväzky aj pre Jaguar a Mercedes. Ide o vybiehajúce projekty, ktoré do dvoch rokov skončia. Pracuje na nich asi 500 ľudí. Zamestnancov potom plánujú presunúť na nosný projekt pre BMW. V Yazaki prepúšťali naposledy pred 3 mesiacmi, keď o prácu prišlo približne 150 zamestnancov. Pracovali na zváračkách a rezačkách na končiacom projekte Ford B-Cars. Ponúknuté pozície operátorov výroby na BMW neprijali a výroba pre Ford sa presunula do Rumunska.
Niektoré zemplínske firmy o vnútornej situácii zatiaľ nechcú informovať.
 

Vyberte región